Furnizor al Casei Regale a Romaniei
Media

Informatii utile

Secretul lemnului bine intretinut

Lemnul este un material viu care ne fascineaza prin diversitatea lui.

Natura ne ofera cele mai frumoase materiale – iar lemnul, probabil, este una dintre cele mai folosite si pretuite dintre ele.

Clasic sau modern – posibilitatile de prelucrare sunt diferite pentru fiecare tip de lemn.

Obiectivul nostru este de a va ajuta sa descoperiti cate feluri de lemn exista, ce caracteristici au si cum puteti intretine pentru o perioada cat mai indelungata frumusetea lui naturala si functionalitatea acestuia. Prin lecturarea urmatoarelor pagini speram sa dobanditi cateva cunostinte esentiale despre lemn si sa intelegeti ca in fiecare produs Sadolin este incorporata toata experienta noastra acumulata in cei peste 200 de ani de activitate. Aceasta experienta impletita cu rezultatele celor mai recente cercetari din domeniu au avut ca rezultanta dezvoltarea unor produse de cea mai inalta calitate.

Protectie pana la detaliu

Produsele Sadolin asigura o protectie sigura lemnului impotriva umezeli, razelor UV, insectelor, ciupercilor si a mucegaiului. Datorita efectelor suplimentare (protejarea chimica a lemnului) si a stratului protector aplicat (protectia mecanica a lemnului), acesta este protejat impotriva efectelor daunatoare, fiind in acelasi timp lasat sa si respire.

La intrebarea cat de des trebuie repetata aplicarea protectiei, nu exista un raspuns general valabil. Aceasta depinde de mai multi factori precum, cat de bine este asigurata protectia lemnului fata de reactia anumitor fenomene atmosferice si de durata in timp. De aceea, va recomandam sa acordati o atentie sporita tratarii si prelucrarii lemnului, astfel incat sa se asigure o scurgere rapida a apei, iar lemnul sa nu vina in contact direct cu pamantul (protejarea constructiva a lemnului).

Captuselile zidurilor, parchetul sau mobila, necesita si ele protectie, chiar daca se afla in interiorul locuintei.

In general, la interior, estetica si culoarea sunt caracteristicile cele mai importante, protectia lemnului ramanand pe un plan secundar. Prin asigurarea unei protectii coerspunzatoare, atat la interior, cat si la exterior, durata de viata a lemnului creste considerabil, protejandu-ne astfel investitia. Prin alegerea produsului potrivit oferiti lemnului protectie sigura impotriva solicitarilor de zi cu zi si impotriva traficului.

Ghid pentru alegerea unui produsului potrivit

Diversele domenii de aplicare impun produse cu caracteristici diferite. Pentru o mai buna prezentare, Sadolin a impartit produsele sale pe diverse domenii, fiecare categorie de produse corespunzand unui anumit domeniu de folosinta. Vom incepe prin prezentarea fiecarui produs Sadolin in parte, incarcand sa va dezvaluim cele mai utile sfaturi de folosire a produselor si de a va face cunoscute cele mai importante notiuni din domeniul protectiei si conservarii lemnului.

Micul lexicon al jargonului de specialitate

– Elemente de constructie din lemn fixe: de ex., ferestrele si usile, ale caror dimensiuni variaza putin, dar carora trebuie sa li se asigure functionalitatea.

– Elemente de constructie din lemn libere: de ex., captuselile de lemn sau pergolele, ale caror dimensiuni se pot schimba in functie de variatiile de umiditate si de temperatura.

– Lazura subtire patrunde adanc in lemn, oferind protectie atat la interior, cat si la exterior. Aceasta lazura este ideala pentru protectia elementelor de constructie libere, pastrand textura lemnului vizibila.

-Lazura groasa aplicata pe lemn este ca un filtru protector elastic. Este ideala pentru elementele de constructie din lemn fixe, pastrand fibra lemnului vizibila.

– Stratul de baza, grundul de impregnare, este o solutie lichida rarefiata, incolora, ce ofera protectie impotriva degradarii lemnului, a ciupercilor, cariilor si a mucegaiului, realizand o legatura perfecta intre lemn si straturile de finisaj, ulterioare.

Un rezultat frumos

Alegerea unuia dintre produsele Sadolin inseamna primul pas pentru obtinerea unui lemn complet tratat. Pentru ca fiecare “mester” sa se poata bucura de proprietatile pozitive ale produselor Sadolin, ele sunt astfel concepute incat sa poata fi folosite fara dificultate. Pentru a obtine maximum de la aceste produse trebuie respectate modurile profesionale de folosire, tinand seama de cateva mici amanunte.

Pregatirea lucrului

Acoperit la timp cu o folie, locul dumneavoastra de lucru ramane curat atat la lucrarile pregatitoare, cat si dupa aplicarea lazurii.

Tratarea perfecta cu Sadolin

Lustruirea este importanta pentru aplicarea straturilor ulterioare. Lustruiti bine intreaga suprafata, mai intai cu hartie abraziva grosiera si apoi cu una fina, inlaturand apoi praful printr-o periere temeinica.

Curatarea

Inlaturati cu grija praful si toate impuritatile grase. Pentru curatatrea petelor mai mari este recomandata folosirea unui burete de bucatarie.

Acum se incepe

Cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaje. Produsele pe baza de solvent nu se aplica la temperaturi sub 5° C, iar cele pe baza de apa sub 10° C. De asemenea, nici unul din produsele Sadolin nu se aplica la o temperatura de peste 30º C.

Pentru aplicarea lazurii sunt recomandate pensule plate mari. Cele din par natural sunt pretabile pentru aplicarea produselor pe baza de solvent, iar cele din par mixt pentru aplicarea produselor pe baza de apa.

Inmuiati pensula pana la jumatate si inlaturati atent surplusul de lazura pe marginea cutiei, evitand astfel aplicarea produsului intr-un strat prea gros.

Cu mana relaxata din incheietura

 

Intotdeauna aplicarea produsului cu pensula se realizeaza pe directia fibrei lemnului deoarece, astfel pigmentii se intind cel mai bine. Aplicati lazura uniform, intr-un strat subtire. Chiar si pe suprafetele mari aplicarea lazurii este recomandata a fi efectuata tot prin pensulare. Aplicarea celui de al doilea strat de lazura este posibila numai dupa ce primul strat s-a uscat complet, recomandabil, a doua zi. In unele cazuri, uscarea primului strat dureaza mai mult datorita unor cauze precum temperaturile scazute, umiditatea mare a aerului, a substraturilor retusate sau a anumitor substante din lemn, precum rasinile.

Atentie – capetele lemnului si ale grinzilor absorb multa vopsea. In aceste locuri, aplicati un strat protector mai gros, pentru a asigura o protectie corespunzatoare.

Concluzii

Inainte de a incepe sa va bucurati de rezultatele unui sistem de tratare a lemnului excelent, ce permite protejarea lemnului pentru mai multi ani, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

– Infasurati cu atentie pensulele pe care le veti folosi a doua zi, intr-o folie.

– Va veti putea bucura mai mult timp de o pensula buna daca o spalati bine cu sapun si apa dupa utilizarea produselor Sadolin pe baza de apa sau cu diluant in cazul utilizarii produselor Sadolin pe baza de solvent.

– Pentru pastrarea restului de produs nefolosit, inchideti bine capacul cutiei si rasturnati-o pentru un moment, evitand astfel infiltrarea oxigenului in cutie.

– Resturile nefolositoare de produse marcate cu triunghiul de avertizare a substantelor chimice active, se vor depozita in locurile speciale de colectare a deseurilor.